ΠΗΓΑΔΙΑ ΤΑΥΓΕΤΟΥ

Πανηγύρι

Το πανηγύρι ώς μέσο αναβίωσης μιας χαμένης συλλογικότητας.

πηγαδια μεσσηνιασ

leaf-heading-green

Ημέρα Χαράς και Διασκέδασης

Αντί για τις 8 Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ, που είναι πολιούχοι του χωριού, ο εορτασμός μετατίθεται για το πρώτο σαββατοκύριακο του Σεπτέμβριου, καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη μετακίνηση προς το χωριό. Τα πρώτα χρόνια η προσέλευση του κόσμου είναι εντυπωσιακή, γίνεται λόγος ακόμα και για χίλια άτομα. Ημέρα χαράς και διασκέδασης, κυρίως όμως ανταμώματος και συνάντησης απο τότε που οι άνθρωποι άρχισαν να εγκαταλείπουν την γενέθλια γη.

Το πανηγύρι θεσμός με βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία, συνεχίζει εώς και σήμερα να αποτελεί σημείο αναφοράς, συσπείρωσης και συνοχής για πολλές μικρές κοινότητες, ιδίως ορεινές όπως αυτή των Πηγαδίων. Η κάθε  οικογένεια φέρνει από μια γίδα τάμα στην εκκλησία και όλα τα απαραίτητα και με προσωπική εθελοντική εργασία στήνεται το γλέντι. Το φαγητό που προσφέρεται είναι δωρεάν, ότι χρήματα συγκεντρωθούν(ποτά-αναψυκτικά, λαχνοί) δίνονται υπέρ της εκκλησίας για την αποπεράτωση του ναού των Αγίων Ταξιαρχών.

Η κοινότητα του χωριού τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να βγάλει το χωριό από την αφάνεια προβάλλοντας το Φαράγγι του Ριντόμου, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας που δυστυχώς παραμένει αναξιοποίητο.

Οι πηγαδιώτες αναζητούμε αυτή τη μέρα να πάμε στα Πηγάδια. Αυτό μας δίνει ζώη για μια χρονιά, μέχρι να 'ρθει η επόμενη.

Β.Κ., Σεπτέμβρης 2014
Translate »