ΠΗΓΑΔΙΑ ΤΑΥΓΕΤΟΥ

Ιστορία

Κάποτε υπήρχε ένα χωριό

πηγαδια μεσσηνιασ

leaf-heading-green

Περιτριγυρισμένο από ένα πανέμορφο, γαλήνιο τοπίο.

Τα αρχαιότερα ευρήματα κατοίκησης της περιοχής χρονολογούνται από το τέλος της Νεολιθικής εποχής (3000 π.Χ. – 2500 π.Χ). Πρόκειται για ένα λίθινο πέλεκυ, πήλινο αγγείο, τμήμα σαγονιού ανθρώπου με δυο δόντια, οστά θηλαστικών και αρκετά θραύσματα πήλινων αγγείων τα οποία βρέθηκαν τυχαία το 1954 σε μια σπηλιά στη θέση Κοκκινόχωμα. Εώς και τον Εμφύλιο, τα Πηγάδια αποτελούσαν κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής με τους συνοικισμούς Δεντρά, Κρύα Βρύση, Ρίντομο, Ριζανά, Ζέκια. Έως το 2010 ανήκαν στον πρώην Δήμο Αβίας, σήμερα αποτελούν οικισμό του Δήμου Δυτικής Μάνης με έδρα την Καρδαμύλη.

ΠΗΓΑΔΙΑ ΤΑΫΓΕΤΟΥ

ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Προπολεμικά τα Πηγάδια έσφυζαν από ζωή. Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων ήταν η κτηνοτροφία και η γεωργία. Εώς και σήμερα μπορεί κανείς να αναζητήσει στα τυροπωλεία της Καλαμάτας το εξαιρετικό για την ποιότητα του, πηγαδιώτικο τυρι.

Με δημοτικό σχολείο, παπά, αστυνομία και εννέα μαγαζιά, τα Πηγάδια αποτελούσαν και εμπορικό κέντρο της περιοχής μιας και ήταν το πέρασμα χιλιάδων κατοίκων της Μεσσηνιακής Μάνης.

Το πανηγύρι του χωριού συνεχίζει να καλύπτει βαθιές ανάγκες των ανθρώπων που ζούσαν εκεί και αυτό είναι που προσπάθησαν και ακόμα προσπαθούν οι Πηγαδιώτες.

Πηγάδια
Πηγάδια
πηγάδια
Πηγάδια
Translate »